Westernridning

Westernridning handlar om horsemanship. Om att med så naturliga hjälper som möjligt få hästen att förstå vad du vill. Det handlar om harmoni och förtroende mellan ryttare och häst. Och det handlar även om bekvämlighet, för ett bekvämare sätt att rida på går knappast att erfara. Har du en gång tagit en tur i en westernsadel, och upplevt den känslan av total harmoni, och lyckan som väller över dig när du stapplar därifrån. När du väl har upplevt detta sätt att rida – då finns en risk att du aldrig kommer att vilja rida något annat än westernridning igen.

Natural horsemanship i westernridningen

det finns ett stort intresse för att integrera naturligt ledarskap i hästvärlden. Inom westernridningen är det standard att använda mjuka hjälper och ett mjukt ledarskap, och natural horsemanship är en stor del av det. Många ryttare vill utbilda sig inom ämnet. För det är ryttaren som utbildas, inte hästen, i motsats till den klassiska ridningen. Här är det ryttaren som får lära sig allt om hästens naturliga beteende för att på så sätt kunna göra sig förstådd på ett respektfullt sätt. Ryttare och häst lär sig att bli ett mer sammansvetsat team som förstår och litar på varandra, med ömsesidig respekt som ledord. Natural horsemanship fördjupar relationen mellan människa och häst, oavsett om det sker från marken eller uppe i sadeln.

Westernridning är en livsstil

Det är inte bara utrustningen och ridstilen som är speciell när det kommer till westernridning. Det är en hel livsstil som ofta innefattar en naturligare hästhållning. Ofta innebär det hästar som går i lösdrift, de är alltså inte uppstallade utan går dygnet runt i en stor hage med möjlighet att röra på sig för jämnan, vilket stämmer bättre överens med hästens naturliga beteende. I motsats till att stå still i box eller spilta större delen av dygnet. Naturligtvis med ett vindskydd att gå in i vid behov. Dessa hästar hålls ibland även barfota, helt utan skor på hovarna, för även det är naturligast för dem. Lika självklart som att en tandläkare aldrig skulle äta godis varje dag, ska en westernhäst inte stå instängd med skor på hovarna. Naturligt och logiskt.