Turridning – Njut av naturen från hästryggen

Inte alla människor har möjlighet att skaffa sig en egen häst. Vissa har inte heller möjlighet att gå på ridskola eller t.ex. bli medryttare åt en annan persons häst. Det

betyder inte att man inte kan få ta del av hästvärlden och alla de magiska stunder som den bjuder på. Att gå på turridning kan vara otroligt givande för den som vill testa på något nytt eller som vill rida, utan att behöva betala alldeles för höga kostnader. Runt om i Sverige finns det mängder av ridklubbar och stall som erbjuder en tur på hästryggen där du, tillsammans med en instruktör och andra ryttare, rider ut i skog och mark.

Inför turridningen

Innan du bokar turridning är det dock några saker som du behöver tänka på. Även för en mycket erfaren ryttare är varje ny häst en ny upplevelse. Alla hästar beter sig inte likadant, har inte samma temperament eller är inte rädda för samma saker. Det betyder att det kan ta ett tag innan man lär känna hästen som man sitter upp på, men som tur är brukar hästar som används för turridning vara lugna och trygga hästar för alla typer av ryttare.

När man rider ut i skog och mark, vilket turridningar oftast går ut på, behöver man se till att ha rätt typ av kläder. Du bör ha tåliga byxor (ridbyxor eller jeans) och tröja efter väder. Observera att du inte bör ha en tröja med en huva på. I skogen är risken stor att huvan kan fasta i t.ex. en gren, vilket kan orsaka skador. Hjälm kan lånas på plats.

Skorna du har på fötterna bör ha en låg klack som förhindrar foten från att åka igenom stigbygeln. Gympaskor rekommenderas inte! Har du inga plagg som passar kan du använda dig av en ellos rabattkod innan du ger dig av, så du är säker på att du har kläder som fungerar för ridningen.

Utöver detta behöver man välja en ritt som passar in på de kunskaper som man har. Det är ingen idé att boka in en turridning för avancerade ryttare om du precis har suttit upp i sadeln. Risken finns då att du inte kommer att kunna hänga med i samma tempo och finner kanske vissa situationer obehagliga eller förvirrande. Var därför alltid ärlig mot dig själv om hur mycket du faktiskt klarar av, eftersom de allra flesta turridningar sker utan någon ledare till hästen.