Tävla i ridsport

Om du har ridit ett tag och vill komma igång och börja tävla finns flera olika sporter att välja på. Det är oftast enklast att ha en egen häst som du känner väl och vet innan och utan hur den fungerar och tänker. Men ofta finns möjlighet att Hagen, Germany - July 9, 2015: Jessica von Bredow-Werndl of Germany and her stallion Unee during the CDIO5* - FEI Grand Prix competition at the CDIO on July 9, 2015 in Hagen, Germany. Here in extended trot. Reached 3rd place.låna en häst på ridskolan även för tävlan, vilket kan vara ett bra sätt att börja för dig som vill komma igång. Se dock till att du är en relativt erfaren ryttare, och också att du har ridit på just den hästen du ska tävla tillsammans med många gånger. Ofta brukar också ridskolorna ha egna mer inofficiella tävlingar till exempel vid slutet på en termin för att ryttarna ska kunna känna på hur det känns innan de ger sig på att tävla på riktigt.

Lagtävlan
Som ryttare kan du tävla antingen i lag eller individuellt. När du tävlar i lag fungerar det egentligen som i vilken lagsport som helst. Ni ska tillsammans försöka göra en så bra prestation som möjligt och vara bättre än motståndarlaget för att vinna. Normalt sett är reglerna samma som om man tävlar individuellt. Ibland kan det vara så att man har ett lag, även om man tävlar i individuella grenar. Då tränar man tillsammans och reser tillsammans till tävlingar och peppar varandra på plats. Det enklaste sättet att sätta ihop ett eget lag är att kolla på ridskolan du går på och se om det finns intresse för att göra något tillsammans. Se sen till att hitta på en egen symbol Young girl jumping over a fence at a show on her get Connemara ponyför ditt lag för att öka sammanhållningen och tryck upp den på till exempel varsin tygpåse eller på baksidan av era jackor. Det finns också sporter där man måste var ett lag för att ens kunna tävla, som till exempel hästpolo.

Individuell tävling
När du tävlar individuellt så råder samma förutsättningar som i lagtävlingar, men du är ensam. Det kan finnas både fördelar och nackdelar med det: du är inte beroende av andra utan det är bara du och din häst men samtidigt har du inte det stöd som man kan få som en del av ett lag. Vanliga individuella ridsporter är bland andra hoppning, fälttävlan och dressyr. För dig som vill tävla är det också bra att vara medlem i Svenska Ridsportförbundet.