Ridkläder

Ryttare bär alltid en viss utrustning när de rider, som framförallt har funktionen att skydda dem om de skulle falla av hästen eller bli sparkade. Det handlar till exempel om hjälmen och skyddsvästen. Men även de kläder som en ryttare har på sig kan vara särskilt utformade för ridning, och ha funktioner som gör att de blir mer bekväma eller säkrare.

Ett sådant exempel är ridbyxor. Ridbyxor är speciellt anpassade för ridning såtillvida att de är åtsittande, vilket gör att det inte finns risk att fastna med byxorna i någon del av sadeln (vilket kan bli farligt om man ramlar av). Ridbyxor har också vanligtvis en förstärkning i grenen, som gör att de inte slits ut lika snabbt av slitaget vid ridning. Det är dessutom vanligt att de är utformade så att de inte har några sömmar i grenen eller på insidan av låren, för att minska risken för skavsår. Den moderna ridbyxan härstammar från den typ av byxa som kallas jodhpurs. Ursprungligen var jodhpurs utformade så att de var åtsittande bara från knät och nedåt, medan de satt löst kring låren och höften. Med dagens moderna stretchmaterial kan man dock ha en byxa som är åtsittande hela vägen, och ändå få den rörelsefrihet som krävs vid ridning.

reiter-1566823_960_720När det gäller vad man bär upptill vid ridning finns egentligen inga specialkläder – det gäller bara att man, som vid all träning, har material som andas och som känns sköna att röra sig i. Det enda som kan vara viktigt att tänka på just vid ridning är att man inte ska ha luvor, snören eller annat som hänger löst, och som kan fastna i sadeln eller i tömmarna. Man behöver oftast även ta hänsyn till väderleken när man klär sig för ridning, eftersom man inte alltid rider i ett ridhus. Lager-på-lager-metoden är bra att använda sig av, eftersom man på det sättet kan anpassa hur varmt man vill vara klädd under ridpassets gång genom att ta av sig eller sätta på sig ett lager. Underst bör man ha en åtsittande tröja, som man kan bära säkerhetsvästen över.

En nackdel med dessa specialanpassade ridkläder är att de i de allra flesta fall är betydligt dyrare än vanliga kläder. Om man vill leta efter ridkläder till bättre priser kan man prova att gå in på outletsverige.se. Där finns ett stort utbud av en mängd olika kläder, oftast till lägre priser än i butik.