Rid på Islandshästar under semestern
Säg något mer avslappnande än att i lugn och ro få andas in frisk luft från en hästrygg? En semester i sig är ofta välbehövlig, och många väljer att resa iväg för ett miljöombyte på sin ledighet. Du behöver dock varken åka långt, eller vara borta länge, för att inkludera en härlig ritt på din semester – många gårdar runt om i landet erbjuder såväl långfärdsfritter som dagsturer. Den trygga, starka islandshästen är den perfekta familjehästen, och allt fler väljer att fläta in ridning i sin semester. En dag på hästryggen är ett roligt och annorlunda sätt att semestra, och kan bjuda in till många nya upptäckter – kanske blir du rent av “hästbiten” och anmäler dig och barnen till en ridskola efter lovet?
Islandshästen – en populär hästras
Vid en överblick över sociala medier och resemagasin kan man se ett ökat intresse generellt för temaresor genom de senaste åren. Här kvalar verkligen ridresorna in, och fler och fler researrangörer, som t.ex. Häst- och sportresor, ordnar resor med islandshäst till många olika platser även utanför Sverige. Danmark, Estland och Island är några av de platser man kan utforska tillsammans med sin nya fyrbenta vän. Det är ingen nyhet att islandshästen är en mycket populär hästras, den tredje populäraste i Sverige faktiskt! De används främst till turridning, fritidsridning och vid tävlingar. Det hålls VM för Islandshästar, en tillställning som drar runt cirka 50 000 besökare. Islandshästarna har funnit på Island i över 1200 år, då en häst väl lämnat ön är den inte välkommen tillbaka då risken att hästen blandats med andra raser och smittats med sjukdomar är för stor. Detta gör också rasen till en av världens mest renrasiga hästarter.
Ridtur på semestern – hur packar jag?
Du har ansökt om ledighet på jobbet och hört av dig till gården där du och familjen ska få träffa era hästar, när tanken slår dig – hur sjutton packar jag? Ett glädjande besked är att du sällan behöver tänka på att packa särskilda prylar till din dagsritt. Hjälmar och annan nödvändig utrustning finns oftast på plats. När det kommer till utstyrsel så kan du vara säker på att friluftskläder som är lätta att röra sig i fungerar utmärkt! De flesta gårdar är dessutom noggranna med att informera i god tid om det är någonting särskilt ni behöver tänka på. Den inbitna ryttaren som har planerat att vara i väg under flera dagar kan däremot behöva lägga både en tanke eller två på vad som kan tänkas vara nödvändigt att ha med sig – men här är researrangören ännu mer tydligt med vad du bör packa ner.