Rätt klädd för ridning

När det gäller ridsport är det inte speciellt viktigt att se bra ut. De flesta plaggen används för att de är bekväma eller för att de är säkra att rida i. I dag finns det dock ridkläder i alla möjliga färger och varianter så för den som anser att det är roligt att ha matchande plagg går det att ordna.

Kan man rida i vanliga kläder?

Om man är ny som ryttare eller kanske ska rida sin allra första ridlektion har man antagligen inte massor av specifika ridkläder. En ridhjälm kan man ofta låna på ridskolan, men de andra kläderna är för det mesta helt vanliga kläder. Om man precis har köpt nya kläder från Rockandblue kanske man dock inte vill ha dem i stallet. Det är nämligen risk för att man får fläckar eller för att kläderna går sönder.

En annan sak som är bra att tänka på är att byxorna inte ska ha stora sömmar på insidan av benen. Det är till exempel inte speciellt bra att rida i jeans. Om man har sådana sömmar är det stor risk att man får skav av sina kläder och det kan göra rejält ont.

På överkroppen

När man rider är det viktigt att instruktören ser hur man sitter. Det är alltså inte så bra att ha en bylsig tröja eller liknande på sig. En annan sak som är bra att tänka på är att man inte bara har ett linne eller en t-shirt på sig. Om man ramlar av kan skrubbsåren bli mycket otäcka. En långärmad tröja skyddar betydligt bättre. När man vet att man vill fortsätta rida kan det också vara klokt att köpa en säkerhetsväst. Den ger ryttaren skydd om denne ramlar av. Västen gör att risken för revbensbrott och skador på inre organ minskar.

Bra byxor

Även på underkroppen är det viktigt att ha bra byxor. Ett par ridbyxor är det allra bästa eftersom de ger bra grepp och inte har några irriterande sömmar. De är också tillverkade i en kvalitet som håller för många timmar i sadeln. Man bör dock aldrig rida i shorts eller liknande. Inte heller kjol passar sig på hästryggen annat än vid mycket speciella tillfällen, och då är en långkjol att föredra tillsammans med en så kallad damsadel.

Rätt skor

Även om man inte har ridit så länge är det dock av stor vikt att man har ett par bra skor på fötterna. Även när man bara är i stallet utan att rida är det klokt att ha skor med stålhätta. Då minskar man risken att få allvarliga skador om man blir trampad. Överlag är skor med en liten klack på bra. Då riskerar man inte att fastna i stigbygeln om man ramlar av.