Olika ridsporter

Ridsport är stort, och unikt på så sätt att det är den enda sporten där män och kvinnor tävlar på samma villkor. Ridsport är också representerat i världens finaste idrottstävling – de olympiska spelen, och har varit så sedan OS i Stockholm 1912. Så det är en sport med anor och lång historia. Traditionellt sett har ridning varit något av en överklassport, men detta har definitivt försvunnit och demokratiserats. Idag är ridning en folkrörelse och en breddsport med utövare från alla samhällsklasser. Ridsporten i Sverige administreras idag av Svenska Ridsportförbundet, och det är rekommenderat att du som vill börja tävla också är med där.

Olympiska grenar
Det finns idag tre olika ridsporter som är med i de olympiska spelen, så du som har ambitioner att ta dig dit och få representera Sverige ska satsa på någon av dem. De tre är:

A Hunter, Practicing Going Over Fences, On A Cold, Bright Winter Day.

Fälttävlan, en gren med militär bakgrund där du och din häst testas i tre olika delmoment. Först är det en del med dressyr, sedan en banhoppning och sist en terrängritt. De tre momenten i fälttävlan kan antingen göras under en dag, under två dagar eller under tre dagar, beroende på hur tävlingen är upplagd och vilken nivå den är på.

Banhoppning, som utöver att vara en del i fälttävlan också är en egen gren. I banhoppning rider du och din häst på en bana där det finns ett antal olika hinder som ska forceras. Du måste ta dig runt banan på utsatt tid, och får minuspoäng om din häst river ett hinder eller inte lyder dina kommandon.

Dressyr, även det en militär gren där målet från början var att få hästar som var så vana vid att följa kommandon att de var mer användbara även under stridsförhållanden. Här bedöms det hur väl din häst följer dina kommandon, och vilka rörelser den kan utföra.

Övriga ridsporter
Utöver de olympiska sporterna finns även andra ridsporter, som westernridning, hästgymnastiken voltige eller lagsporten hästpolo. Det finns också olika sporter där du tävlar med häst och vagn. Den mest kända av dem är väl trav, men du kan också tävla i körning. Körning påminner lite om fälttävlan i det att det innehåller flera moment: dressyr, maraton och precision. När du tävlar i körning kör du ett ekipage med antingen en, två eller fyra hästar.