Kombinera ridning och allergi

I Sverige och runt om i världen är det allt vanligare med olika typer av allergier. Det finns egentligen inte några saker man inte kan vara allergisk mot. Allergin kan sedan vara mer eller mindre allvarlig. I några fall får man bara lite snuva, andra gånger kan man behöva akut sjukhusvård. Men hur gör man om man älskar hästar och sedan plötsligt visar sig vara allergisk mot dem?

Kan man rida om man är allergisk?

Ofta går det alldeles utmärkt att rida även om man är allergisk, i alla fall om allergin inte är allvarlig. Om man har kvalsterallergi till exempel kan det dock vara bra att hålla till utomhus med hästen. Då behöver man inte vara inne i ett dammigt, och ofta lite smutsigt stall. Inne i stallet kan man nämligen aldrig få det helt dammfritt. Om man också är allergisk mot pollen kan det dock vara klokt att rida och träna med hästen när pollenhalterna är låga, annars kan det bli för mycket för kroppen.

Allergivänliga hästraser

Om man är allergisk mot just hästar och kanske mot deras päls kan det underlätta att veta att det finns allergivänliga raser och det kan vara ett alternativ. Baskjirhästen är en sådan ras. Rasen härstammar från Ryssland och i Sverige ökar antalet hästar av rasen varje år. Vissa personer kan också reagera på den här rasen men det är inte alls lika vanligt.

Skötsel kan förvärra

Ibland kan det vara så att det inte är hästen man är allergisk mot. Då kan det vara skötseln av hästen som ställer till det. Har man till exempel allergi mot timotej och gräs är det bra att undvika utfodring av hästen. I hö finns flera olika sorters gräs och det kan också damma en hel del. I större stall kan man ofta ordna så att någon annan fodrar hästen.

Även sådana saker som mocking, ryktning och liknande kan vara svårt om man har en allvarlig allergi. Ibland hjälper inte mediciner utan man får symtom i alla fall. Att ha en egen häst och vara symtomfri kan då vara svårt. Att gång på gång utsätta sig för allergin kan också förvärra saken. Då kan det vara klokt att istället rida på ridskola, eller kanske hyra en häst då och då. I många fall behöver man då inte ta hand om hästen, även om det kan vara lite tråkigt att missa det umgänget med hästen.

Allergimediciner

Det finns allergimediciner man kan ta men det är inte alltid de hjälper och dessutom kan man råka ut för biverkningar. Många blir enormt trötta och då kan det vara farligt att hålla på med hästar. Som allergiker får man göra ett avvägande om man vill fortsätta med sin hobby eller sport och ha vissa symtom, eller om man vill ta mediciner.