Hästar och sjukdomslära

Det finns inget mer underbart än att ge sig ut på en ridtur med en häst i naturen. Att förfina sina kunskaper i hoppning eller dressyr i en paddock eller ett ridhus är otroligt givande. För ryttare som tränar westernridning är det fantastiskt skönt att sadla hästen och praktisera sann horsemanship. Oavsett hur du rider eller vilken typ av ridsport du utövar kommer du att behöva kunskap i hästens sjukdomslära. Åkommor eller olyckor händer alltid plötsligt och oplanerat även om din häst normalt är frisk och mår fint. Det är mycket viktigt för hästägare, hästskötare och även vanliga ryttare att lära sig så mycket som möjligt om hur du upptäcker problem och åkommor med en häst. Att veta vad du kan behandla själv eller när du måste kontakta en veterinär.

Första hjälpen

Ett stall ska alltid ha en första hjälpen-låda tillgänglig för hästar. Vi tänker vanligtvis på första hjälpen för människor men det är lika viktigt att ha beredskap om din häst skadar sig. Första hjälpen handlar om att ta hand om mindre skador samt stabilisera större skador som en häst drabbats av till dess att en tillkallad veterinär anländer. Ett stallapotek bör innehålla en febertermometer, brems, bomull, sårtvätt, koksaltlösning, blodstoppare, förband samt sterila kompresser, gasbinda samt elastiska kompresser, sax samt stor pincett, mjukgörande salvor (Idomin eller Helosansalva), mild tvål samt engångshandskar.

Försäkring

Det är ett stort misstag att inte försäkra sin häst. Många förstår inte hur kostsam vården av en häst kan bli om den drabbas av en olycka eller sjukdom. Enligt den svenska djurskyddslagen begår du ett brott om du fördröjer veterinärvård när din häst behöver professionell vård. Lika viktigt är det att skaffa en försäkring för din hund och/eller stallkatt. Som väl är kan du teckna marknadens bästa försäkring hos lassie.co för din hund eller katt. Lassie.co är en digital djurförsäkring som erbjuder den högsta ersättningen för veterinärvård idag. Du kommer att kunna få snabb hjälp varje dag (från 7-22) till de snällaste villkoren. Om du vill köpa en försäkring för två djur hos lassie.co på samma gång kan du enkelt göra detta på hemsidan eller i appen.

Begrepp

För att kunna förstå de olika sjukdomar som kan drabba hästar behöver du känna till de olika orden eller begreppen som används. Inflammation eller infektion används ofta men det handlar om olika sjukdomstillstånd. En infektion innebär att kroppen har utsatts för ett angrepp av virus, bakterier eller svamp. När en kropp inte kan stoppa angreppet uppstår en inflammation. Bakterier bekämpas med antibiotika medan virus är svårare att bekämpa och kan orsaka influensa och förkylningar. Svamp visar sig bland annat som en hudinfektion som kan orsakas av exempelvis ringorm. Symtom är tecken som visar på sjukdom medan diagnos är en bestämning av vilken sjukdom hästen drabbats av. Prognos är en bedömning av hur en sjukdom kommer att utveckla sig och huruvida hästen kommer att bli frisk eller inte. Anamnes är hästens sjukdomshistoria som beskriver hur skadan eller sjukdomen uppstått samt utvecklats. Sårskador händer oftare än vad många tror men måste alltid tas omhand. När det gäller mindre skador kan du själv hantera behandlingen men när det handlar om större skador måste du alltid tillkalla en veterinär.