En ryttares utrustning

Ridsport är den sport i Sverige som statistiskt sett har flest allvarliga olyckor varje år. Därför är det mycket viktigt att man som ryttare ser till att ha rätt utrustning åt både sig själv och sin häst, för att förebygga skador i samband med ridning.

En av de viktigaste delarna av en ryttares säkerhetsutrustning är hjälmen, som skyddar huvudet vid fall från hästryggen eller om hästen skulle sparka mot eller trampa på ryttarens huvud. För att en ridhjälm ska uppfylla Svenska Ridsportförbundets krav måste den vara godkänd med en CE-märkning. Det är också viktigt att hjälmen har rätt passform för att den ska skydda på bästa sätt – hjälmen ska exempelvis inte sitta löst eller för trångt. Om hjälmen är med om en olycka, och får en hård stöt, ska man byta ut den mot en ny hjälm. Detta eftersom hjälmen kan ha fått skador på insidan, som inte syns på utsidan, men som kan påverka hjälmens skydd.

Alla ryttare ska också bära en ridsko eller en ridstövel med klack. Förutom att ridskor och ridstövlar är särskilt utformade för komfort under ridning, fyller klacken en viktig säkerhetsfunktion; den förebygger nämligen att ryttarens fot glider för långt fram i stigbygeln och fastnar. Detta skulle naturligtvis kunna ha förödande konsekvenser om ryttaren till exempel faller av hästen.

Det finns även en annan viktig del av ryttarens säkerhetsutrustning: säkerhetsvästen. Säkerhetsvästen är precis som det låter en väst med en särskild utformning som skyddar ryttarens inre organ och rygg mot skador som kan uppstå vid fall eller om hästen skulle trampa på ryttaren. Trots detta är det många ryttare som inte väljer att bära skyddsväst. Det är dock obligatoriskt att bära den under uthållighetsprovet i fälttävlan, liksom för juniorer och ponnyryttare när de tävlar i hoppning. Skyddsvästen måste sitta rätt för att ge ett effektivt skydd – den får inte vara för lång eller för kort. Man ska därför inte köpa en skyddsväst ”att växa i”, eftersom det kan orsaka mer skada än nytta att bära en skyddsväst som sitter fel.horse-1006376_960_720

Även hästen måste utrustas med en hel del saker för att man ska kunna utöva ridsport. Den största och kanske mest uppenbara delen av hästens utrustning är sadeln. Det finns en mängd olika sadlar som är anpassade efter olika typer av ridsport, till exempel sadlar för dressyr och hoppning. Det viktigaste med sadeln är dock att den är anpassad till hästen, och att den ligger rätt på dess rygg.

För att kunna styra hästen måste man också utrusta den med ett träns, som är individuellt anpassat efter varje häst. Det innebär till exempel att bettet på tränset måste vara anpassat efter hästens mun, så att det inte glider fram och tillbaka eller trycker mot hästens kinder. Förutom bettet består ett träns av ett nackstycke, två sidostycken, en nosgrimma, en käkrem, ett pannband samt tyglar eller tömmar.

All denna utrustning innebär naturligtvis att ridning är en kostsam sport, eftersom det inte räcker att köpa de olika delarna av utrustningen en gång – med tiden slits betsel, ridstövlar och alla andra delar av både hästens och ryttarens utrustning, och måste bytas ut. Om du behöver byta ut någon del av din ridutrustning akut inför en tävling, och du inte har råd att köpa den just då, kan lösningen vara att ta ett smslån på Mobillan.se. På så sätt klarar du dig under tävlingen, och kan betala tillbaka lånet bitvis efteråt istället.