Bo på hästgård

Om man gillar hästar och kanske till och med har en egen häst är ofta drömmen att bo på en hästgård med eget stall som man kan sköta precis som man vill. Att styra gården precis som man själv vill är en av de stora fördelarna med boendeformen. En annan fördel är att man ofta kan tjäna lite extra pengar genom att inackordera andras hästar på gården. En ytterligare fördel är att hästgården ofta ligger lugnt och man behöver inte oroa sig för störande grannar och liknande. När man bor på en hästgård kan man vara nära de djur man verkligen älskar och kanske arbeta med dem på heltid. Men det är inte helt enkelt att kunna driva en hästgård, utan det krävs en hel del arbete, både för att kunna driva gården rent fysiskt men också ekonomiskt. Men vad kan man egentligen göra på en hästgård och vilka nackdelar finns det med att bo där?

Nackdelar med att bo på hästgård

En av nackdelarna med att bo på en hästgård är att det krävs mycket arbete och detta arbete måste göras även om man är sjuk. Har man en hästgård kan man inte bara resa bort när som helst utan då måste man se till att någon kan ta hand om gården och hästarna. En annan nackdel är att olika hästsjukdomar kan bryta ut och det kan vara både jobbigt och tungt. Om man får kvarka på hästgård kan hästar avlida av sjukdomen och dessutom behöver de hästar som inte smittats bevakas och hela gården behöver saneras. Det finns också andra hästsjukdomar som kan göra att hela gården dessutom behöver spärras av enligt smittskyddslagen och det innebär att de som bor där inte kan färdas varken in eller ut från gården. Att bo på och driva en hästgård kräver också att man har en del resurser, både ekonomiskt och tillbehörsmässigt. Eftersom gården kan ligga isolerat bör man också tänka på risken för strömavbrott och liknande. Om stallet då har till exempel automatiska vattenkoppar innebär det att man varje dag måste bära tunga vattenhinkar till hästarna.

Hur är det att bo på hästgård?

Att bo på en hästgård och ha egen häst kräver mycket arbete och har man dessutom inackorderade hästar innebär det arbete från morgon till kväll. Hästarna ska matas och släppas ut varje dag, och dessutom måste de i de allra flesta fall motioneras på något sätt. Om man har en hästgård kan man inrikta den åt olika håll, eller så kan man vara varierad och ta emot inackorderingshästar av flera olika sorter och raser. Om man har en sådan gård kan man behöva sätta sig in i flera olika hästsporter och ofta innebär det långa och fysiskt tunga dagar. en ställbar säng är perfekt för att då effektivt kunna vila upp kroppen mellan de olika ridpassen, eller över natten när kroppen behöver en längre stunds vila. Vid sidan av det tunga arbetet finns det dock stora möjligheter att kunna njuta av vacker natur och närvaro både med hästar, andra djur och människor. Att bo på en hästgård är inte bara positivt men fördelarna överväger definitivt.