Att börja rida

Ridning är en mycket populärt sport i samhället. Den passar i stort sett alla och man kan oavsett ålder utöva sporten. Många tror att ridning inte är bra som motion

och att det bara är för tjejer men så är absolut inte fallet. Som ryttare tränar man alla kroppens muskler på hästryggen, samtidigt som även balans och de olika sinnena tränas upp. Ridning är också en mycket bra form av avslappning om man har det stressigt på arbetet eller i skolan. Det är också en myt att det bara är tjejer som rider. Det finns flera toppryttare som är män och killar blir också allt vanligare på ridskolorna. Många gånger finns det också manliga ridlärare i grupperna.

Ridning och ekonomi

Man bör dock inte bortse från att det kostar en del att rida. För det första måste man betala en medlemsavgift till ridskolan. Denna är alltid obligatorisk och behövs för att försäkringar med mera ska gälla. Dessutom kostar varje lektion pengar. Beroende på hur gammal man är, och vilken form av lektioner man tar så kan priset variera. Om man rider på ridskola och är nybörjare behöver man ofta inte köpa in så mycket utrustning innan man helt säkert vet att det är ridning man vill hålla på med. När man ridit ett tag kan det dock vara bra att skaffa en egen ridhjälm, riktiga ridskor och ett par ridbyxor. En säkerhetsväst som är anpassad till den egna kroppen är också en mycket bra investering som skyddar väl vid en eventuell olycka.

Att skaffa en egen häst

Om man ridit ett bra tag och kanske också börjat tävla lite kan det vara dags att skaffa en egen häst. Detta är ofta en stor investering. Ibland räcker inte pengarna till och då kan man behöva ta ett lån. Det finns flera olika lån på marknaden, läs mer om dem för att välja rätt lån för just dig. Det är dock inte bara hästen som ska köpas. Man behöver också ha hem en hel del utrustning. Mycket av denna kan köpas på second hand eller liknande. När allt är köpt tillkommer dock löpande kostnader. Om man inte har möjlighet att ha hästen hemma tillkommer kostnaden för stallplats. Hästen måste också ha strö till boxen, foder, sjukvårdsartiklar med mera. Dessutom ska man lägga undan pengar för hovslagare och veterinär. Hästen bör också vara försäkrad för att man ska vara mer skyddad mot höga veterinärkostnader. Det kan också vara bra att åka iväg och träna, eller att ta hem en tränare några gånger per år. De kan direkt se om hästen behöver extra träning inom något. Även detta kostar pengar. Dessutom måste man vara förberedd på att hästen kan behöva transporteras. Då kostar transporten också pengar både om man ska hyra en hästtransport, och drivmedelsmässigt.