Börja rida

Ridning är en sport som passar både gammal och ung. Det är (nästan) aldrig försent att börja, och barnen kan börja rida så tidigt som vid fem års ålder. Dock rekommenderas ofta att man är något eller några år äldre för att ridningen ska kunna utvecklas till ett långvarigt och till och med livslångt intresse.

Var börja man

Det enklaste för den som är nybörjare är att söka upp en ridskola. Hos Svenska Ridsportförbundet kan du med hjälp av ditt postnummer söka upp en ridskola nära dig att kontakta och ansöka om medlemskap. Tänk på att det ofta är kö, och att Equestrian equipment - forgotten helmet hanging on the wooden fence with blue sky background. Multicolored summertime outdoors horizontal close-up image.den kön kan vara lång, så ha tålamod och anmäl dig i god tid för att se till att du kan komma i gång så fort som möjligt. De flesta ridskolor har nybörjarkurser även för vuxna, men se till att kolla det med ridskolan först, samt gott om aktiviteter för barn. En av de saker som är kul med ridning är att det oftast är väldigt bra sammanhållning. Om någon i familjen rider så börjar ofta fler och så blir vistelsen i stallet till en fin familjeaktivitet.

Vilken utrustning behövs och vad kostar det
Den viktigaste utrustningen att ha är personlig skyddsutrustning. Ridsporten är en av de mest skadedrabbade sporterna i Sverige så det är viktigt att i första hand ha en bra och godkänd ridhjälm. Tänk på att ridhjälmar funkar som bilbarnstolar och cykelhjälmar – om de har varit med om en olycka eller är skadade av annan anledning så funkar de inte, så se till att köpa en ny och inte en begagnad. Det är också rekommenderat att ha en säkerhetsväst. Utöver det behöver du också ha ett par lämpliga skor som funkar för ridning. Egen häst behövs inte, utan det står ridskolan för (även om suget efter att skaffa en egen lär komma förr eller senare…).

Prismässigt är det relativt sett dyrt att rida. Ofta kan det kosta uppemot 4 000 kronor per termin inklusive någon lektion i veckan. Men då ska du tänka på att hästar är dyra i både inköp och drift. De äter mycket, behöver mycket omsorg och bör ha ett rejält stall att bo i.